Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, το 4ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετείχε στον 12ο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, υπό το συντονισμό του Saferinternet.gr στο πλαίσιο της δράσης του "Γίνε Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου" μεταδίδοντας το φετινό σύνθημα: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Δείτε το "Χάρτη Πρεσβευτών"
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν, την Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορική – Τεχνολογία της Α’ και Β’ Γυμνασίου και Πληροφορική - ΣΕΠ της Γ΄ Γυμνασίου με την ευθύνη των αντίστοιχων καθηγητών κ.κ Παπαθανασίου και Τσιρέπα και τη συμμετοχή των μαθητών όλων των τμημάτων του σχολείου.
Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες περιελάμβαναν:
- Προβολή επιλεγμένων βίντεο από τον ιστότοπο του saferinternet.gr και από το υλικό που απέστειλε προς του πρεσβευτές με σκοπό την ενημέρωση και τον προβληματισμό σε θέματα που αφορούν στην ασφαλή πλοήγηση.
- Σχολιασμό και συζήτηση των θεμάτων που προέκυψαν από την προβολή των βίντεο.
- Ζωγραφιές, ποιήματα και άρθρα των μαθητών που δημιουργήθηκαν για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (όλο το υλικό θα δημοσιευθεί στο τεύχος του Μαρτίου του ηλεκτρονικού περιοδικού που ετοιμάζεται από τους μαθητές του σχολείου μας)
- Δραστηριότητες "Βαρόμετρο συναισθημάτων" "Κάρτες περιπτώσεων" από το ειδικό υλικό που δημιούργησε το SaferInternet.gr αποκλειστικά για τους πρεσβευτές των δράσεων του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.
- Οι μαθητές προβληματίστηκαν ιδιαίτερα με τα θέματα που θίγονται στα βίντεο: «Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο» και «Η μαγεία πίσω από τη μαγεία» και συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο.
- Με τη δραστηριότητα "Βαρόμετρο συναισθημάτων", οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι μια κατάσταση που δεν ενοχλεί τους ίδιους μπορεί να ενοχλεί ή και να πληγώνει κάποιους άλλους.
- Στη δραστηριότητα "Κάρτες περιπτώσεων", οι τρόποι που πρότειναν οι μαθητές για να αντιμετωπίσουν την κάθε περίπτωση ήταν οι σωστοί. Εξαίρεση αποτέλεσαν 2 περιπτώσεις που σχετίζονται με "την εγκυρότητα των πληροφοριών μέσω διαδικτύου - πνευματικά δικαιώματα" και με το "netiquette". Και στις 2 αυτές περιπτώσεις αφιερώθηκε περισσότερος χρόνος για συζήτηση με τους μαθητές ώστε να λυθούν τυχόν παρανοήσεις.
Τέλος, παραθέτουμε το ποίημα που έγραψε η μαθήτρια Κατερίνα Κακοδήμου
της Γ’ Γυμνασίου:
Κακοδήμου Κατερίνα, Γ1 |
Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
Μην απαντάς σε μηνύματα και σε εκφοβισμούς
ή σε ειδοποιήσεις για μεγάλους «θησαυρούς»!!!
Τηλέφωνα, φωτογραφίες και στοιχεία σου μη δίνεις.
Στους ανθρώπους που δεν ξέρεις εμπιστοσύνη να μη δείχνεις.
Περιπλανήσου στις σελίδες μα όταν κάτι ύποπτο βρεις,
τρέχα να ενημερώσεις τους καλούς σου τους γονείς!!!
Προστάτεψε τους φίλους σου μην πέσουν σε παγίδα
και άμα τα κάνεις όλα αυτά εσύ είσαι η ασπίδα!
Λιάπη Μαρία, Γ2 |
Ξανθοπούλου Βασιλική, Α3 |
Μαλλιαρός Λευτέρης, Α2 |